Начин на приготвяне
Тортена форма с ринг, застлана с хартия за печене на дъното, с диаметър 20 см.
Бисквитите се смилат в блендер до фини трохи. Прибавя се разтопеното масло, разбърква се хубаво да се уеднаквят с маслото и се изсипват във формата. Разпределят се и се притискат. Формата се оставя в хладилник за 30 мин. или докато се приготви плънката.
Накисва се желатинът в студеното мляко за около 10 мин., за да набъбне. След това се разтопява на водна баня. Оставя се настрана.
От сметаната се отделят 50 мл. които се затоплят и се прибавя разтворимото кафе, разбърква се. Оставя се настрана.
В купа се разбива рикота заедно с маскарпонето и пудрата захар, на ниска скорост на миксера. Захарта по рецепта е малко, само 40 г, аз я увеличих на 70 г, това опира до вкус и може да се увеличи още. Оставят се настрана.
Останалата сметана се разбива до сняг, прибавя се охладеният желатин, разбърква се с шпатула. След това се добавя към сместа с маскаронето и рикотата при разбъркване. Може да се разбият смесите на ниска скорост на миксера за 1-2 мин.
Готовата плънка се изсипва в охладената платка, заглажда се и се оставя най-малко за 3 часа в хладилник. За да съм сигурна в стягането на крема я оставих за 1 нощ и не сгреших.
След като добре е стегнала, много внимателно, с палетен нож, той е тънък, се минава по страните на ринга. Освобождава се и се изважда тортата. Поръсва се какао за декорация. Може отстрани да се декорира и с няколко кафени зърна.