Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Студената торта на дядо без печене (Torta coppa del nonno senza cottura)

Студената торта на дядо без печене (Torta coppa del nonno senza cottura)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Студената торта на дядо без печене (Torta coppa del nonno senza cottura)
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Да не мислите, че като е на дядо дядо я прави - вие ще трябва да я направите, просто трябва да отделите поне две парчета за дядо"

Необходими Продукти

  • какаови бисквити - 250 г
  • масло - 110 г
  • рикота - 250 г
  • сметана - 250 мл 35%
  • маскарпоне - 250 г
  • пудра захар - 70 г
  • разтворимо кафе - 2 ч .л.
  • прясно мляко - 30 мл
  • желатин - 8 г
  • какао - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тортена форма с ринг, застлана с хартия за печене на дъното, с диаметър 20 см.

Бисквитите се смилат в блендер до фини трохи. Прибавя се разтопеното масло, разбърква се хубаво да се уеднаквят с маслото и се изсипват във формата. Разпределят се и се притискат. Формата се оставя в хладилник за 30 мин. или докато се приготви плънката.

Накисва се желатинът в студеното мляко за около 10 мин., за да набъбне. След това се разтопява на водна баня. Оставя се настрана.

От сметаната се отделят 50 мл. които се затоплят и се прибавя разтворимото кафе, разбърква се. Оставя се настрана.

В купа се разбива рикота заедно с маскарпонето и пудрата захар, на ниска скорост на миксера. Захарта по рецепта е малко, само 40 г, аз я увеличих на 70 г, това опира до вкус и може да се увеличи още. Оставят се настрана.

Останалата сметана се разбива до сняг, прибавя се охладеният желатин, разбърква се с шпатула. След това се добавя към сместа с маскаронето и рикотата при разбъркване. Може да се разбият смесите на ниска скорост на миксера за 1-2 мин.

Готовата плънка се изсипва в охладената платка, заглажда се и се оставя най-малко за 3 часа в хладилник. За да съм сигурна в стягането на крема я оставих за 1 нощ и не сгреших.

След като добре е стегнала, много внимателно, с палетен нож, той е тънък, се минава по страните на ринга. Освобождава се и се изважда тортата. Поръсва се какао за декорация. Може отстрани да се декорира и с няколко кафени зърна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: