Начин на приготвяне
Обелени картофи се нарязват на кубчета като за супа.
В тенджерка с подсолена вряща около 1.300 л вода сипваме нарязаните картофи и на бавен огън се варят, докато омекнат.
В тиган се загрява олио и масло. Запържва се чесън, нарязан на ситно, добавя се червен пипер и след като се запържи, прибавяме в тенджерата при картофите.
Оставя се да поври още 10 минути и сваляме от котлона, като се овкусява със сол на вкус.
Приготвя се застройка от жълтък, разбит с прясно мляко. Към застройката се сипва черпак от супата и се разбърква, после сипваме в тенджерата.
Картофената супа се сервира поръсена с нарязан магданоз, щипка черен пипер и лъжица натрошено сирене.
Може да добавите и малка люта чушка към тази разкошна родопска картофена супа.