Начин на приготвяне
Картофите обелих, измих и нарязах на съвсем малки кубчета, не по-големи от 1х1 см. Измих ги, защото отделят нишесте, което прави пяна, когато се варят, но може и да пропуснете този момент.
През това време в тенджера загрях 2 и ½ л вода.
В голямата тенджера, в която ще готвя картофената супа, загрях 3 с.л. олио и 1 с.л. масло. Добавих лука, моркова, нарязаните на ситно дръжки на магданоза, посолих и готвих, докато омекнаха и морковът си пусна красивия цвят.
След това прибавих картофите, разбърках и след около минута ги посолих, поръсих с джоджена и червения пипер. Разбърках отново и след още 1 минута добавих цялата вряща вода. Варих есенната супа около 25 минути или до омекването на картофите.
Степента на котлона без 4 от 6 на моята печка, а капакът на тенджерата бе леко открехнат. Когато картофите бяха напълно сварени, добавих фидето, разбърках, за да се разпредели и варих за около 4-5 минути или докато леко набъбна, но и без да се разварява супата с картофи. Това време може да варира спрямо самото фиде.
През това време приготвих застройката, като в купа сложих двата жълтъка, щипка сол и брашното и с кухненска бъркалка ги превърнах в гладка смес.
Добавих киселото мляко и разбърка до усвояването му. Добавих 2-3 черпака от бульона на горещата супа и разбърках. След това изсипах сместа от купата в тенджерата и разбърках. Щом супата завря, варих 2-3 минути и я отстраних от котлона. Добавих парченце масло и ситно нарязания магданоз и разбърках финално. Сервирах я топла.
Добър апетит!
Аз готвя по-големи количества, но ако Вие приготвяте за 1-2-ма души, може да намалите продуктите на половина.
За тази обикновена картофена супа е важно е картофите да са обикновени стари картофи. Мити или пресни не са подходящи за тази супа. Споделяла съм, че поръчвам зеленчуци от една прекрасна дама, но този път забравих и намерих тези в магазин Фантастико. Оказаха се разкошни.
Коментари