Начин на приготвяне
Разполовете и почистете сливите от костилките. Нарежете ги на не много тънки полумесеци и поръсете с лъжица захар. Оставете ги така за 10 минути, през които се заемете със сместа за сладкиша.
Разбийте яйцата и захарта на пухкава бяла пяна. Добавете киселото мляко и брашното, пресявайки го и при непрестанно разбиване.
Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън и в него запечете за секунди от всяка страна парченцата сливи. Не ги слагайте наведнъж и на куп, а по малко, и щом се карамелузират и хванат загар, веднага изваждайте.
Подредете в намаслена или покрита с хартия за печене форма, например за тарт с диаметър 26 см., за да бъде наистина много фин сладкишът. За по- дебел, може да използвате и по малка тавичка, но идеята е да стане тънък като палачинка, в това е и част от очарованието му.
Подредете парченцата сливи във формата и залейте с приготвената смес. Печете до златист загар в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Готовият фин сладкиш с жълти сливи оставете за кратко да поизстине, но не напълно и поръсете с пудра захар.
Поднесете леко топъл самостоятелно или с топка сладолед или сметана. Толкова е вкусен, че ще призная, че сама унищожавам половината за броени минутки.
Да ви е сладко и на вас!