Начин на приготвяне
Разбиват се маскарпонето, захарта и шампанското до гладък крем. Накисва се желатинът в студена вода за 5-10 минути докато набъбне.
На водна баня се разтопява белият шоколад.
На умерен котлон се сгорещяват 60 мл сметана. Сваля се от огъня и се добавя накиснатият желатин. Разбърква се до стопяването му.
Добавя се сметаната с желатина към шоколада. Разбърква се до гладка смес. Оставя се да се охлади на стайна температура, но не трябва да стяга.
Добавя се на части овкусеното маскарпоне към шоколадовата смес. Разбърква се до гладък и лъскав крем.
Разбиват се останалите 200 мл сметана до меки върхове и постепенно се добавя към шоколадовия крем, като се разбърква със силиконова шпатула или дървена такава.
Разсипва се мусът в подходящи чаши. Оставя се в хладилник за повече от 2 часа, за да стегне.
За да се приготвят стружките от шоколад, той се затопля и с белачката за зеленчуци се оформят стружки.
Поднася се мусът, поръсен със стружки и дребни плодове. Добавя се свежо листо мента за малко разкош.
Източник: angellovescooking.blogspot.com