Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с бял шоколадов мус

Торта с бял шоколадов мус

АлбенаАлбена
Новак
1733
Торта с бял шоколадов мус
Снимка: Албена
1 / 4
04/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Зимна торта с бял шоколадов мус, нежен какаов вкус и лек блат. Какво му трябва повече на човек?"

Необходими Продукти

  • брашно - 260 г
  • захар - 250 г
  • какао - 100 г
  • сода бикарбонат - 2 и 1/2 чаена лъжица
  • захар - 250 г кафява
  • бакпулвер - 1 (10 г)
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • айран - 280 мл гъст
  • олио - 150 мл
  • кафе - 280 мл горещо
  • за шоколадови мус
  • шоколад - 400 г бял
  • сметана - 400 мл сладкарска
  • яйца - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за форма с диаметър 26 см.

Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа. Разбъркват се добре, до пълно смесване и към тях се прибавят предварително разбитите яйца, олио и айрян. Течните и сухите съставки се разбъркват. Накрая се сипва и горещото кафе.

Сместа се бърка докато придобие гладка и хомогенна консистенция. Получава се сравнително течна смес, който е предпоставка впоследствие блатовете да бъдат сочни след изпичане.

Сместа се изсипва в намазнена и покрита с какао форма за торта, която обаче не бива да бъде със свалящи се стени, защото има опасност да изтече. Пече се на два пъти. Всеки от готовите блатове се разрязва на две, след като се охлади.

Междувременно се приготвя шоколадовият мус. Шоколадът се натрошава или нарязва на малки парченца, а сметаната се загрява да кипване. Смесват се, разбъркват се няколко минути, докато се получи хомогенна смес. Мусът се оставя да се охлади до стайна температура.

Жълтъците се разбиват на водна бавя и се добавят към топлия шоколадов мус, разбърква се добре и мусът се прибира в хладилник, докато стегне и стане доста гъст.

Отделените белтъци се разбиват на сняг с щипка сол на водна баня. Прибавят се на части към шоколада, като се разбъркват внимателно, за да не спадне сместа.

Пристъпва се към сглобяване на тортата. Слага се един шоколадов блат, върху него се нанася от муса и се разпределя равномерно. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завържва с пласт шоколадов мус.

Готовата торта може да декорирате по желание с филирани бадеми, шоколадови стафиди и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: