Начин на приготвяне
Първо замесваме тесто с мая, брашно, кисело мляко и прясно мляко. Оставяме това тесто в една кофа за три-четири дни да втасва и всеки ден се бърка.
След четири дни тестото се слага в една голяма тава и отгоре поръсваме всички подправки.
Започваме да омесваме всичко хубаво, за да се смесят вкусовете, може да коригирате количеството на подправките или да добавите това, което вие искате като подправка.
След като е овкусено тестото се слага в буркани. Тази трахана е мокра трахана и се поставя на студено място, за да се прекъсне процеса на маята - с помощта на солта и студеното време няма да втасва. Може да консумирате цяла година, като си направите попара, супа или в чаша за пиене.
От дозата излиза три и половина буркана, според това колко гъсто се направили тестото.