Начин на приготвяне
Изчистваме, измиваме и смиламе с блендер доматите, лука, чушките и зелените наситнени подправки. Разбъркваме ги добре и към тях прибавяме останалите сухи подправки и олиото.
Изсипваме сместа в дълбок съд, в който ще оставяме тарханата да втаса. Добре е да постелем отдолу кърпа, в случай че втасалото тесто излезе извън съда.
Добавяме киселото мляко и брашното и разбъркваме всичко много добре. Покриваме с кърпа и оставяме на стайна температура за 24 часа.
На следващия ден разбъркваме траханата и я оставяме да втаса отново. Всичко се повтаря 3 дена.
На третия ден вечерта прехвърляме мократа трахана в буркани и слагаме по малко мазнина отгоре. Покриваме с капаци и оставяме да се съхранява в хладилник.