Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Трахана»Домашна мокра трахана

Домашна мокра трахана

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k957
Домашна мокра трахана
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
"Няма да е готова от днес за утре, но винаги може да я приготвите предварително и държите в хладилник"

Необходими Продукти

  • домати - 1 кг
  • лук - 1 кг
  • чушки - 10 бр. червени + 10 бр. зелени
  • джоджен - ½ връзка
  • мащерка - ½ връзка прясна
  • кимион - 1 ч.л.
  • бахар - 1 ч.л. смлян
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 1 ½ л
  • кисело мляко - 1 250 г, вкиснало
  • морска сол - 1 с.л.
  • копър - ½ връзка
  • магданоз - ½ връзка
  • брашно - 2.5 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистваме, измиваме и смиламе с блендер доматите, лука, чушките и зелените наситнени подправки. Разбъркваме ги добре и към тях прибавяме останалите сухи подправки и олиото.

Изсипваме сместа в дълбок съд, в който ще оставяме тарханата да втаса. Добре е да постелем отдолу кърпа, в случай че втасалото тесто излезе извън съда.

Добавяме киселото мляко и брашното и разбъркваме всичко много добре. Покриваме с кърпа и оставяме на стайна температура за 24 часа.

На следващия ден разбъркваме траханата и я оставяме да втаса отново. Всичко се повтаря 3 дена.

На третия ден вечерта прехвърляме мократа трахана в буркани и слагаме по малко мазнина отгоре. Покриваме с капаци и оставяме да се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: