Омлет с гъби и праз

08/10/2019
"Колкото по-нашенско е, толкова по-вкусно е -нали така "
Приготвяне7 мин.
Готвене10 мин.
Общо17 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 823
  • Преглеждания за месеца68
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. XL
  • гъби - 5 - 6 бр. кафяви печурки или шийтаке
  • праз - 1/2 стрък
  • сол - 2 щипки или на вкус
  • масло - 2 с.л.
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества
Омлет

Начин на приготвяне

Почистете гъбите с влажна кърпа, отрежете пънчетата, ако ползвате шийтаке, и нарежете на филийки или парченца.

Нарежете и праза и го запържете с малко сол в олиото, докато омекне.

Сложете и гъбите за 2-3 минутки заедно с маслото. Използвайте широк тиган с незалепващо покритие. Така гъбите ще се запекат и няма да пускат течност.

Разбийте с вилица или телена бъркалка яйцата, за да се втечнят и образуват мехурчета на повърхността.

Ако гъбите не са поели мазнината в тигана, отстранете част от нея, защото за запичането на омлет не ни е нужна много.

Излейте на струйка яйцата при гъбите и праза и намалете огъня.

Когато побелее по краищата, сгънете омлета с гъби и праз навътре два края, без да запечатвате напълно, след това обърнете бързо с широка шпатула за кратко, да се запече от страната, която е все още малко течна.

Може да прережете през средата с шпатулата, за да ви е лесно обръщането.

Извадете в чиния омлета с гъби, гарнирайте по желание със свежа салата и поднесете.

Добър апетит!

Пластмасов съд за белене на яйца - 9.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Пластмасов съд за белене на яйца - 9.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Край на досадното белене на яйца - във всеки дом трябва да има поне по един такъв практичен съд за белене на сварени яйца

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар