Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Гратин с карфиол и сирене

Гратин с карфиол и сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гратин с карфиол и сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
6
"Всяка глава с карфиол си мечтае тайничко да бъде приготвена точно на такъв сочен гратин"

Необходими Продукти

  • карфиол - 1/2 глава
  • картофи - 2 бр.
  • сирене - около 250 г
  • синьо сирене - 80 г
  • яйца - 2 бр. големи
  • готварска сметана - 200 г
  • сол
  • зехтин - около 6 с.л.
  • кашкавал - за поръсване (или грюер, ементал)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби.

Покрийте с тях дъното на тава, предварително намазнена. По възможност е добре да са на един пласт или застъпващи се на места.

Поръсете картофките със сол и зехтин и върху тях разпределете пласт ситно накълцан карфиол - само розичките, без твърдите кочани. Отново посолете и напръскайте със зехтин.

Налейте при зеленчуците 2 к.л. вода и запечете във фурната за 15 минути на умерена температура.

Извадете тавичката и върху полуомекналия карфиол натрошете двата вида сирене. Ако бялото сирене е по-соленичко, може да намалите количеството му, ако пък е по- безсолно - сложете повече.

Залейте с разбитите със сметаната яйца и поръсете с настърган кашкавал или друг вид меко сирене като ементал или грюер. Пластът кашкавал отново е на вкус - вие изберете дали да е по-тънък и хрупкав или да стане по-дебел и пухкав.

Отново пъхнете във фурната за още 15 -20 минути или до хубава златиста коричка. Поднесете този вкусен гратин докато е топъл.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: