Начин на приготвяне
Нарежете карфиола на китки, измийте и го добавете в тенджера с 2 литра вряща вода. Прибавете стръковете копър, лимоновия резен и солта, варите за 4-5 минути. Прецедете и под течаща вода охладете карфиола, за да спрете процеса на варене.
Наредете китките карфиол в тава, намазана с масло, поръсете със сух копър и ги намажете с топеното сирене за мазане.
За соса в нагрят тиган разтопете маслото, добавете брашното и запържете за 2-3 минути. На тънка струя добавете млякото при непрекъснато бъркане.
След завирането му добавете нарязаното на малки парчета топено сирене, сол и черен пипер на вкус.
Варете да пълното разтопяване на сиренето до гладка и не много гъста смес (като бешамел). Ако е нужно, добавете малко прясно мляко.
Залейте китките със соса и разклатете тавата, поставете я в предварително нагрята на 220 градуса фурна, печете до лек загар за около 30 минути.