Начин на приготвяне
Този крем Брюле не се приготвя във фурна на водна баня и не съдържа само жълтъци, което обаче не го кара да отстъпва по никакъв начин на автентичния.
Хубавото при него е, че няма да се налага да се чудим какво да правим с многото останали белтъци, а също така и няма да включваме фурната и да изцапаме толкова съдове.
Тънкият момент е само да го готвим на слаб огън, за да не пресечем яйцата.
Първа стъпка е да смесим млякото със сметаната и да поставим на умерено загрят котлон. Разполовяваме шушулката ванилия и изтъргваме семенцата в млечната смес. Пускаме вътре и празната шушулка.
След като заври, намаляме огъня до тих и оставяме 10 минути, за да разгърне ванилията аромата си.
Дръпваме от котлона и оставяме за 1 час да се охлажда.
Следваща стъпка е да разбием яйцата със захарта на бавна скорост на миксера или с телена бъркалка, за да не стават на плътна пяна, а просто течни, с много малко неизбежно образувани мехурчета на повърхността.
Смесваме млечно-сметановата смес, от която сме извадили празната ванилова шушулка с яйцата и разбиваме до хомогенност.
Слагаме на слаб огън - 2-ра-3-та степен на котлона и бъркаме непрестанно 15 минути или докато започне да се сгъстява леко.
Следим и ако забележим, че опитва да се пресече, веднага намаляваме котлона с 1 степен. Може да измерим температурата с кухненски термометър и така да внимаваме да не надвишава 70-80 градуса.
Готовият крем сипваме в 4 порцеланови купички и оставяме да изстине.
Прибираме в хладилник до момента, когато трябва да ги сервираме и непосредствено преди поднасяне изваждаме, поръсваме с лъжица захар всеки крем Брюле и карамелизираме с помощта на кухненска горелка.
Изключително нежен крем с хрупкава карамелена коричка - едно истинско удоволствие за небцето и сетивата.
Да ви е сладко!