Начин на приготвяне
Загряваме фурната на 150 градуса. Намасляваме 4 купички за печене от 180 мл.
Разделяме шушулката ванилия по дължина. Изтъргваме с нож семената и ги изсипете в тенджера, в която сме смесили сметаната и млякото. Загряваме сместа на умерен огън до завиране. Отстраняваме го от огъня и го оставете за 1 час да престои, за да поеме ароматите. Разбиваме жълтъците и захарта в средно голяма купа с миксер на висока скорост, докато сместа стане светла и кремообразна, и я добавяме с разбъркване към сметаната и млякото.
Прецеждаме сместа в кана през фина цедка и я разпределяме в купички. Поставяме купичките в дълбока тава и наливаме в нея вряла вода по средата на купичките.
Печем крема Брюле 35-45 минути, или докато сместа се втвърди.
Оставяме крема да изстине до стайна температура, около 1 час, и го слагаме в хладилник поне за 4 часа.
Поръсваме всяка купичка с равномерен слой кафява захар. Запалваме готварска горелка и карамелизираме захарта, докато се разтопи и стане златистокафява.
Коментари