Начин на приготвяне
Разчленете броколите и отстранете твърдият кочан в основата. Розичките сварете в леко подсолена вода за 10 минути и след това накълцайте на ситно.
Сложете корите за лазаня в топла вода, за да се хидратират 15-20 мин, по възможност разпределени в два съда, за да не са на купчина. Водете се и по инструкциите на опаковката, защото има различни видове. Аз използвам марката Italiamo от Lidl.
Пригответе си смес от сирена, като натрошите или смачкате с вилица синьото и овчето сирене с рикотата. Към тях настържете половината проволоне и разбъркайте.
За другата част от плънката към накълцаните броколи добавете зехтина и ситно накълцаният див лук.
Заемете се с Бешамела, като загреете маслото на слаб до умерен огън. Сипете брашното и бъркайте 2-3 минути, докато ароматът на сурово изчезне и заухае приятно. Тогава налейте на няколко пъти или тънка струйка горещото мляко, разбивайки непрестанно с телена бъркалка. Добавете сол, индийско орехче и бял пипер и бъркайте на слаб огън до сгъстяване.
Разпределете 3-4 лъжици от готовият Бешамел върху дъното на правоъгълна тавичка с размери 28-30/18 см. Полагайте по три кори за лазаня, внимавайки като ги взимате от водата, да не са слепнали и да се счупят.
Между корите разпределяйте от броколите, сирената и накрая Бешамел, пак кори и така до изчерпване на продуктите. Последните кори само залейте с Бешамел и поръсете с останалото проволоне или моцарела.
Печете лазанята на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути или до златист загар. Накрая може да увеличите до 190 градуса, за да се образува хубава коричка.
Поднесете тази ароматна лазаня с броколи и сирена топла и ѝ се насладете.
Добър апетит!
Съвет: За да бъде още по-сочна, може да направите повече бешамел , като увеличите продуктите за него.
Коментари