Начин на приготвяне
Накълцайте спанака и чесъна и ги задушете в сгорещения зехтин за 5 минути с малко сол.
Добавете кедровите ядки, стафидите и черния пипер и продължете процеса на готвене още две минути, след това отстранете от огъня, сложете козето сирене и разбъркайте. Това е едната част от плънката.
Другата плънка приготвяме от изварата, като я смесим с яйчния жълтък, босилека, сметаната и малко сол. Оставяме настрани.
За бешамела поставете на котлона дълбок съд и загрейте маслото и зехтина. Сипете брашното и бъркайте две минути, докато се позапече и замирише добре.
Наливайте млякото на части, като разбивате интензивно и получите гладък бешамел. Варете още 5-6 минути на тих огън и овкусете със сол, бял пипер и индийско орехче.
Корите от лазанята пригответе според указанията на производителя. Отцедете добре от водата и в подходяща тавичка положете две от тях за основа, поръсете с настъргано грана падано и разположете равномерно част от спаначената плънка.
Полейте с бешамел и покрийте с трета кора. Върху нея отново ръснете грана падано и сложете останалата спаначена плънка и още един слой бешамел.
Покрийте с две от корите този път и върху тях разпределете другата плънка от извара, сложете още малко бешамел и завършете с последната кора, върху която сложете останалия бешамел и грана падано.
Запечете до леко златисто във загрята на 180 градуса фурна.
Коментари