Начин на приготвяне
Почистете и нарежете лука на дребно. Загрейте зехтина в дълбок тиган и сложете лука да се запържи. Гответе няколко минути до омекване и сложете каймата.
Раздробете я и я оставете няколко минути да се изпържи. Сипете доматите, сложете малко захар и добавете сол, черен и червен пипер и босилек.
Покрийте с капак и оставете да се задушава за 5 минути, след което махнете капака, разбъркайте и оставете да се изпари течността.
Махнете от котлона и сложете тенджерка, поставете маслото в нея и загрейте. Изсипете брашното и разбъркайте. Сипете млякото на тънка струя и при непрекъснато бъркане гответе до сгъстяване на соса бешамел.
Вземете тавичка, сложете на дъното малко от бешамела, разпределете го и наредете отгоре една до друга от корите за лазанята. Сложете от доматения сос с каймата, разпределете върху корите обилно, след това сипете от бешамела.
Отгоре сложете нов ред кори, пак полейте с доматения сос и бешамел. Нарежете сиренето Едам и разпределете върху сосовете. Покрийте с нов ред кори, пак сосове и настържете гаудата, поръсете върху сосовете.
Следват пак кори, доматен сос и бешамел и накрая се завършва с последните кори и останалите сосове. Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете Лазанята със сирена във фурната на 180 градуса за 45 минути.
Настържете кашкавала, махнете фолиото и поръсете върху лазанята. Върнете във фурната за още 10 минути до разтапяне на кашкавала.