Начин на приготвяне
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото с кафето и добавете мътеницата. Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и ги разбийте на ниска скорост.
Добавете едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбивайте ги докато се смесят. Прибавете ванилията и сместа с кафето, след което отново разбийте добре.
Можете да използвате няколко чашки или тавичка за торта. Напръскайте я с готварски спрей с растително олио и изсипете сместа в нея. Печете 15-20 минути.
За да приготвите ганаша загрейте сметаната в тенджера с дебело дъно, докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Сипете шоколада в по-големина купа.
Добавете половината от сметаната и ги оставете да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркайте, за да получите еднородна смес. След това добавете останалата сметана и отново разбъркайте.
Извадете тортата от тавичката или формичките и я оставете да изстине върху решетка, поставена над тава покрита с пергаментна хартия. Когато изстине, намажете тортата обилно с ганаша и изчакайте излишния да се оттече. Преместете шоколадовата торта върху поднос.
По желание може да приготвите шоколадови стърготини от бял шоколад. С помощта на белачка за зеленчуци изрежете тънки парченца шоколад и декорирайте тортата с тях. Друг вариант е да поръсите с натрошени ядки по избор.
Коментари
Получава се при процеса на домашно извличане на масло от равни количества прясно и кисело мляко. Приготвя се най-вече от краве мляко, но има и козя, овча или биволска мътеница. За разлика от айряна мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост.
Съхранява се на хладно място. Прясната мътеница има леко сладък вкус. След като престои ден-два обаче, ферментира и добива леко кисело-резлив вкус.
В миналото е била широко разпространена, особено в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айряна поради индустриализирането и увеличаването на дела на градското население.