Начин на приготвяне
За блата в стъклена купа отделете белтъците от жълтъците. Прибавете им щипка сол и разбийте с миксер на пухкав белтъчен крем, добавяйки на дози захарта.
Прибавете жълтъците един по един, последователно.
Пресейте брашното и го прибавете на етапи, бъркайки внимателно с шпатула.
Постелете дъното на форма за торта с диаметър 20 см с хартия за печене, сипете сместа в нея и заравнете. Поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути, до готовност.
Десет минути, след като извадите формата от фурната, обърнете внимателно блата върху скара, оставете да се охлади напълно.
За крема в тенджера смесете разбитото яйце със захарта, ваниловата захар и солта.
Постепенно към тях прибавете прясното студено мляко и нишестето. Поставете тенджерата на котлона и на умерен огън, варете до сгъстяване.
Сипете крема в купа, завийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.
В купа разбийте с миксер мекото масло и прибавяйте на етапи от яйчения крем - до еднородна крем смес.
Върнете се към блата, изрежете капачето на блата и го поставете в блендер.
Разделете останалата част на две части.
Отделно за сиропа смесете водата със захарта и рома, разбъркайте докато захарта се разтвори напълно. С получения сироп напоете еднакво двете части на блата.
Разпределете половината от крема върху едната част от блата, поставете втората върху него и отново с крем намажете тортата отгоре и отстрани.
Декорирайте домашната торта с маслен крем и ром със смлятата в блендера коричка на блата, заедно с 1 шепа ядки (орехи, бадеми или фъстъци).
Оставете тортата в хладилник за 2 часа преди сервиране.