Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Вкусна домашна торта с маслен крем и ром

Вкусна домашна торта с маслен крем и ром

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k21k24
Вкусна домашна торта с маслен крем и ром
Снимка: Мария Симова
1 / 3
25/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Непретенциозна тортичка, която обаче ще ви изненада с богат маслен вкус и приятен аромат на ром"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 80 г
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 80 г
  • за масления крем
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилова захар - 1 бр. (10 г)
  • прясно мляко - 400 мл
  • нишесте - 2 с.л.
  • масло - 100 г меко (на стайна температура)
  • сироп с ром за напояване на блатовете
  • вода - 1 ч.ч.
  • захар - 2 с.л.
  • ром - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата в стъклена купа отделете белтъците от жълтъците. Прибавете им щипка сол и разбийте с миксер на пухкав белтъчен крем, добавяйки на дози захарта.

Прибавете жълтъците един по един, последователно.

Пресейте брашното и го прибавете на етапи, бъркайки внимателно с шпатула.

Постелете дъното на форма за торта с диаметър 20 см с хартия за печене, сипете сместа в нея и заравнете. Поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути, до готовност.

Десет минути, след като извадите формата от фурната, обърнете внимателно блата върху скара, оставете да се охлади напълно.

За крема в тенджера смесете разбитото яйце със захарта, ваниловата захар и солта.

Постепенно към тях прибавете прясното студено мляко и нишестето. Поставете тенджерата на котлона и на умерен огън, варете до сгъстяване.

Сипете крема в купа, завийте със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.

В купа разбийте с миксер мекото масло и прибавяйте на етапи от яйчения крем - до еднородна крем смес.

Върнете се към блата, изрежете капачето на блата и го поставете в блендер.

Разделете останалата част на две части.

Отделно за сиропа смесете водата със захарта и рома, разбъркайте докато захарта се разтвори напълно. С получения сироп напоете еднакво двете части на блата.

Разпределете половината от крема върху едната част от блата, поставете втората върху него и отново с крем намажете тортата отгоре и отстрани.

Декорирайте домашната торта с маслен крем и ром със смлятата в блендера коричка на блата, заедно с 1 шепа ядки (орехи, бадеми или фъстъци).

Оставете тортата в хладилник за 2 часа преди сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: