Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с тахан халва и плънка

Тиквеник с тахан халва и плънка

Тиквеник с тахан халва и плънка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Приготви на един човек тава с тиквеник, ще си хапне до насита, но я му дай рецептата за тиквеник - голямо добро ще му сториш"

Необходими Продукти

  • кори - 1 пакет 400 г
  • олио - 1 к.ч. за поръсване
  • плънка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 130 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • ванилия
  • канела - 1 ч.л.
  • грис - 70 г
  • олио - 50 мл
  • захар - 200 г
  • тахан халва - 80 г
  • тиква - 600 г настъргана
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелена тиква се рендосва на едро. В купа се смесва канела и грис.

Тахан халва се нарязва на малки парченца, но може и на ренде.

Приготвя се плънка, като в купа се разбиват яйцата със захарта.

Прибавяме кисело мляко с разбит в него бакпулвер да шупне, ванилия и олио.

Взема се една кора, поръсваме с олио, отгоре втора кора, намазва се с плънка 3-4 с.л., отгоре поръсвам тиква и 1 с.л. грис и парченца тахан халва.

Навива се на руло и нареждам в тава.

Нарязва се парчета, полива се с олио и печем тиквеника в загрята фурна 170°C до златисто.

Изважда се поръсваме с пудра захар и може да нападате.

При добро желание може да се намаже с захарен сироп от вода и захар, но и така ми хареса този тиквеник с тахан халва и плънка, защото е мек и вкусен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: