Ябълкова пита с мая

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k3k4
Ябълкова пита с мая4 / 4
31/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Денят се познава по сутринта и ако го започнете с парче ябълкова пита и чаша ароматно кафе, значи наистина ще бъде прекрасен"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 50 г
  • зехтин - 50 мл.
  • мая - 10 г от кубче
  • мед - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • за плънката
  • ябълки - 4 бр.
  • орехи - 100 г
  • кафява захар - 3 с.л.
  • лимонов сок - 3 - 4 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • за намазване
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - 1 с.л. кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затопленото прясно мляко разтворете маята с една супена лъжица мед. Пресейте брашното с щипка сол. Добавете към него захарта, зехтина и излейте прясното мляко с маята. Замесете меко тесто.

Направете го на топка и сложете в купа. Намажете леко тестото със зехтин, за да не изсъхва, покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло докато тестото удвои обема си.

През това време пригответе плънката. Настържете ябълките. Полейте ги с няколко супени лъжици лимонов сок, поръсете с кафявата захар и една чаена лъжичка канела. Добавете нарязаните на едро орехови ядки.

Объркайте добре продуктите. Сложете втасалото тесто на набрашнена повърхност. Разделете го на три еднакви части. Всяка част около е 220 г. Застелете тава 28 см. с парче хартия за печене.

Намажете с четка, потопена в зехтин, хартията. На набрашнена повърхност разточете една по една кори с диаметърна на тавата. Сложете първата кора в тавата, поръсете равномерно от плънката и покрийте с другата кора.

Пак поръсете от плънката и завършете питата с третата кора. В средата с остър нож направете няколко прореза. Оставете тавата на топло за около 30 мин. докато тестото се отпусне.

Разбийте с вилица един белтък. Намажете питата и поръсете с кристална захар. Изпечете на 170 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Извадете готовата ябълкова пита с мая от фурната и още топла поръсете с пудра захар. Охладете на решетка и след това нарежете.

Да ви е сладко!

Забележка: Ако ябълките са по-сочни и пуснат много сок може да ги изцедите или да поръсите и подсушите с няколко с.л. галета!

И още: Избрах по-голям размер тава, за да бъда сигурна, че питата вътре ще се изпече добре! Често пъти печиво с плодове вътре остава клисаво, ако тавата не е съобразена добре!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: