Начин на приготвяне
Яйцето се разбива хубаво и след това към него се прибавя захарта. Разбива се, докато се получи еднородна смес.
Содата бикарбонат се прибавя към киселото мляко. Трябва да шупне. След това го прибавяме към яйцето и захарта. Разбивам хубаво. След това към получената смес се добавя олиото и канелата. Отново се разбърква хубаво.
Брашното се прибавя постепенно и се разбърква много хубаво. Трябва да се получи еднородна смес. Двете ябълки се обелват и се режат на малки кубчета.
В тава, която предварително е помазана с олио и поръсена с брашно, се изсипва половината смес.
Отгоре се слагат обелените и нарязани ябълки. Разпределят се равномерно върху сместа. Отгоре върху ябълките се разпределя останалата смес. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Пече се около 30 - 40 минути - зависи от фурната. Готовността на ябълковата пита се пробва с клечка за зъби. Ако не вади нищо и клечката е суха, значи е готова.