Начин на приготвяне
Разбийте яйцата заедно със захарта. Към тях прибавете олиото и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.
От така полученото тесто отделете топка с големината на ябълка, която ще използваме по-късно. Изсипете тестото в подмазнена тава (моята е с диаметър 30 см.).
Обелете и рендосайте ябълките. Изцедете ги леко от сока. Към тях прибавете 5-6 с.л. захар и 1 к.л. канела /или 1 пакетче канелена захар/.
Разбъркайте добре ябълковата смес и я разпределете върху тестото в тавичката.
Вземете тестото, което по-рано отделихте и го примесете с брашно. Получената твърда топка рендосайте с едро ренде върху ябълките.
Така приготвеният ябълков сладкиш печете 30-35 минути на 200 градуса.
Есенната ябълкова пита е готова.