Начин на приготвяне
Пресяваме брашното, правим в средата му кладенче и вътре добавяме содата, яйцата, размекнатото масло и пудрата захар. Объркваме продуктите до получаването на меко тесто, което разделяме на две части.
Половината тесто разточваме на тънка кора, с която покриваме дъното е стените на предварително намазнена тавичка. Надупчваме тестото с вилица и изпичаме в загрята на 180 градуса фурна да готовност.
Ябълките измиваме, обелваме, почистваме от семките и сърцевината и рендосваме на ситно ренде. Задушаваме плодовете за кратко заедно с кристалната захар до омекване. Разпределяме плънката равномерно върху изпечената кора, поръсваме с канелата и покриваме с втората разточена кора.
Сладкишът се пече до готовност в загрята на 180 градуса фурна, само на включени горни реотани. Докато се пече приготвяме заливката от захарта, ванилията и 1 ч.ч. вода. Смесваме продуктите, кипваме сместа и варим на умерен огън до сгъстяване.
Още топлият сладкиш се нарязва на парчета, след което се сиропира с леко охладената заливка. Сервира се изстинал.
Коментари
От редактора: В рецептата ясно е описано, че заливката се приготвя със захар, ванилия и 1 ч.ч. вода!