Начин на приготвяне
Всички продукти се подготвят - киселото зеле се нарязва на парчета, свинският бут - на стекове, телешкият суджук - на колелца, сланината и беконът - на дебели филийки.
В голям объл гювеч най-отдолу се поставят парчета кисело зеле на 1 ред плътно, следва 1/3 от ориза, цялото количество свински бут, посолява се и се поръсва с черен пипер.
Продължава се нареждането: отново ред кисело зеле, отново 1/3 от ориза, цялото количество пилешки бутчета, пак се посолява и поръсва с черен пипер.
Отново ред кисело зеле, цялото количество суджук, сол, черен пипер, отново ред кисело зеле, последната третина ориз, цялото количество бекон, сланина, отново сол и черен пипер.
Подредбата завършва с ред кисело зеле, хубаво натъпкано отгоре и отстрани. Наливат се водата и червеното вино и гювечът се слага в студена фурна, която се включва на 200 градуса.
Капамата в гювеч се пече така, докато заври, след това температурата се намалява на 150°C и се засичат 3 часа, след което фурната се изключва, но новогодишната капама в гювеч се оставя да поизстине в нея.
При сервирането се постарайте на порция капама да има от всеки вид месо.