Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Капама»Новогодишна капама със сарми и месо

Новогодишна капама със сарми и месо

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Новогодишна капама със сарми и месо
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
16
"При сервиране във всяка порция се поставя от всички продукти на богатата капама, може да се сервира с картофено пюре или друга гарнитура по желание."

Необходими Продукти

  • свинско месо - 2 кг
  • пържоли - 8 бр. от свински врат
  • пилешки бутчета - 4 бр. големи ( горен и долен)
  • сурова наденица - 2 парчета
  • марината за месото
  • чесън - 2 скилидки
  • соев сос - 3 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 2 с.л.
  • сминдух - около 20 зърна
  • за сaрмите
  • кисело зеле - 1 глава голяма
  • кайма - 1 кг смес
  • ориз - 2 ч.ч.
  • праз - 2 стръка
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр. голям
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете месата. В голяма купа пригответе маринатата – прибавете олиото, соевия сос, нарязаните на ситно скилидки чесън, черния и червен пипер и сол на вкус, разбъркайте.

Прибавете подсушените меса и разбъркайте много добре. Покрийте купата със стреч фолио и поставете в хладилник, докато приготвите сармите и започнете да редите капамата.

За сармите в тенджера запържете ситно нарязаните праз и лук заедно с настъргания морков. Прибавете каймата и бъркате, докато се раздроби на гранули и промени цвета си. Добавете предварително измития и прецеден ориз, разбъркайте добре. В края прибавете доматеното пюре, червения и черен пипер на вкус и отново разбъркайте до еднородна смес.

Изрежете листа от киселото зеле и оформете сармички, като поставяте по 1 пълна с.л. от сместа.

В тава с капак, намазана с олио, подредете сармите една до друга, на 1, 2, 3 реда, в зависимост от това колко ви е голяма тавата. Поръсете отгоре със зърната от смундух и налейте 2 ч.ч. зелев сок и 2 ч.ч. вода. Отгоре покрийте сърмите с маринованото месо и затворете капака на тавата.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете за 30 минути. Намалете градусите на 150 и допичате специалната капама до готовност за около 2 часа общо.

При сервиране във всяка порция се поставя от всички продукти на новогодишната капама със сарми и месо, може да се сервира с картофено пюре или друга гарнитура по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: