Начин на приготвяне
Запеканката с броколи е доста сполучлива и заслужава да дадете шанс на тази рецепта. Благодаря за идеята на Ивана Александрова и продуктите на Бондюел!
Поставяме розичките броколи в тавичка, постлана с хартия за печене.
Обливаме ги с малко зехтин и ги запичаме за кратко в предварително загрята фурна.
Киноата е предварително сварена в подсолена вода, в съотношение 2:1.
Трохите за поръската приготвяме, като смесим упоменатите съставки, овкусяваме ги с малко сол и запържваме за кратко в тефлонов тиган.
Можете да прибавите по желание слънчогледови или тиквени семена.
Соса Бешамел приготвяме с прясно мляко, но ако предпочитате веган варианта, можете да го смените с ядково по избор.
В подходяща касерола разтопяваме маслото, прибавяйки към него постепенно царевичното нишесте.
Разбъркваме непрекъснато, докато то придобие златист загар.
Прибавяме прясното мляко на струйка, като не преставаме да бъркаме енергично.
След като сосът се сгъсти, отстраняваме съда от котлона и овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
Към соса можете да прибавите 1-2 с.л. от кашкавала.
В тавичка или в моя случай подходящ за печене тиган изсипете соса.
Към него прибавете киноата и консервата нахут. Разбъркайте добре.
Отгоре подредете розичките броколи.
Посипете запеканката с трохите.
Запичате ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20 минути.
Пет минути преди да я извадите от фурната, поръсете с настърган кашкавал.
Оставете го да се разтопи. Поднесете топла с подходяща салата.
Тази запеканка с киноа и броколи е чудесен вариант като студено предястие в кутия работен обяд.