Грах в буркани

14/07/2013
"Лесно е, когато бръкнеш в килера и извадиш буркан грах. А ето и как този буркан да стигне до килера!"
Приготвяне60 мин.
Готвене80 мин.
Общо140 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо20 205
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • грах - около 2.5 кг
  • сол - 20 г за 1 л + за бланширането
  • лук - 2 глави зелен кромид, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете граха, ако не е почистен от шушулките. Сложете достатъчно количество вода в голяма тенджера с 5 г сол на 1 л и бланширайте граха за 2 минути, ако са малки, за 4 минути - ако са по-едри.

Извадете граха и го изплакнете под течаща студена вода. По същия начин бланширайте и нарязан лук, ако искате да използвате.

Пригответе гореща саламура, като кипнете вода и сол - 20 г сол на 1 л вода. Разпределете граха и лука в буркани, като за 1 буркан са нужни около 550 г грах. Долейте горещата саламура в бурканите - около 300 мл за всеки буркан.

Затворете бурканите и стерилизирайте 80 минути за едър грах, 65 за дребен и около 70 минути за среден.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар