Торта за всякакъв повод

СтелиянаСтелияна
Новак
1
2
12
24/07/2013
"И ако не знаете какъв празник е ден, посветете тази торта на нас, защото с нас всеки ден е празник "
Приготвяне60 мин.
Готвене80 мин.
Общо140 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 026
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата първо се пресява брашното заедно с бакпулвера в купа или тава и се оставя на страни. В удобна за вас купа се разбиват яйцата и захарта до хомогенна смес (докато захарта спре да хрупка), изсипва се олиото и разбърквате отново. След това изключваме миксера и прибавяме бавно пресятото брашно с бакпулвера, разбъркваме ръчно до получаване на хомогенна смес.

Получената смес се изсипва в тава или подходящ съд, застлан с хартия за печене. Пече се за около 1 час на 180 градуса и внимавате да не прегорите блата. Готовият блат се охлажда напълно и се разрязва внимателно на 2 равни части. Може да го изравните, като премахнете по издутата горна част. Тези изрезки стрийте на трохи за декорацията на тортата.

За сиропа на блата сложете водата да кипне в тенджера и след това прибавете захарта и ванилията. Разбърквайте докато захарта се разтопи. Оставете сиропа на страни да изстине.

За крема сложете всички целувки в торбичка и с точилка ги натрошете (кухненското чукче за пържоли ще ви свърши добра работа). Сметаната я разбийте добре в подходящ съд изключете миксера. Към разбитата сметана прибавете натрошените целувки и с помощта на лъжица ги разбъркайте добре.

За глазурата сложете млякото да кипне и към него се добавя шоколада, начупен на парчета, кравето масло и пудрата захар.

Глазурата се бърка с дървена шпатула до напълно разтопяване на шоколада и придобиване на гъстота.

За украсата измийте, подсушете и нарежете всички плодове.

В подходящ поднос сложете първия блат и го залейте с половината от сиропа с помощта на черпак. Намажете обилно с крем, след това пак блат, залейте го с останалия сироп. След това го залейте с глазурата, а стените на тортата ги намажете с останалата сметана.

Направете украса от плодовете, като завършите в средата с разполовени ягоди. Отстрани направете на няколко места украса от смлените трохи от блатовете. Сложете тортата в хладилник за поне 12 часа.

Рейтинг

5 12
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
аз
аз
16.12.2013 16:17
Защо не спрете да показвате измислени торти с измислени снимки? Много ми се хапва, ама колкото и да се напъвам, не мога да видя къде е шоколадовата глазура с украсата от ягоди дали си подхожда.......
3
1
Ирена
Ирена
17.12.2013 09:41
Всъщност "аз" снимката към конкретната рецепта е авторска. Рецептата е изпитана и дори и без ягоди, които в момента трудно се намират, е много вкусна. Защо просто не я опитате и тогава да споделите с всички обективното си мнение. Разбира се, за предпочитане е да се подпишете с името си.
1
3