Начин на приготвяне
Пуснете фурната да загрее до 200 градуса без вентилатор.
Стоплете водата с маслото до точка на завиране, дръпнете от огъня и сипете млякото - студено, с царевичния грис разтворен в него.
Разбъркайте добре и сипете в тавичка или индивидуални глинени съдчета.
Сместа се вижда доста рядка, но след това грисът ще поеме течността и набъбне. Хубаво е да не става гъст, но ако ви харесва такъв, сложете още малко от него.
Важно е, когато го прехвърлите в съда за печене, да няма бучки.
Поръсете със малко червен пипер и пъхнете качамака в загрятата фурна за 5-6 минути, след това отворете вратичката и ако вече се е посгъстил натрошете сиренцето отгоре.
Печете, докато се сгъсти нацяло и сиренцето хване лека коричка. Може да го оставите и по-кремообразен, както предпочитате.
Докато се пече качамакът на фурна, сотирайте спанака за кратко в зехтин на силен огън. Добавете скилидките чесън, нарязани на тънки филийки и гответе още минута, за да пуснат аромата си.
Доматът нарежете на тънки кръгчета.
Готовия качамак покрийте с резени пресен домат и сотирания с чесън спанак.
Вкусотия!