Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Качамак»Качамак на фурна с домати и спанак

Качамак на фурна с домати и спанак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Качамак на фурна с домати и спанак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
14 мин.
Общо
24 мин.
Порции
3
"Гарнирайте вашия готов качамак с пресен домат и сотиран с чесън спанак за един различен, но чудесен нов вкус"

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 110 г
  • вода - 400 мл
  • прясно мляко - 400 мл пълномаслено
  • масло - 40 г
  • сол - 2 - 3 щипки или на вкус
  • сирене - 150 г овче
  • спанак - 150 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 1 бр. голям, добре узрял
  • червен пипер - 4 щипки
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да загрее до 200 градуса без вентилатор.

Стоплете водата с маслото до точка на завиране, дръпнете от огъня и сипете млякото - студено, с царевичния грис разтворен в него.

Разбъркайте добре и сипете в тавичка или индивидуални глинени съдчета.

Сместа се вижда доста рядка, но след това грисът ще поеме течността и набъбне. Хубаво е да не става гъст, но ако ви харесва такъв, сложете още малко от него.

Важно е, когато го прехвърлите в съда за печене, да няма бучки.

Поръсете със малко червен пипер и пъхнете качамака в загрятата фурна за 5-6 минути, след това отворете вратичката и ако вече се е посгъстил натрошете сиренцето отгоре.

Печете, докато се сгъсти нацяло и сиренцето хване лека коричка. Може да го оставите и по-кремообразен, както предпочитате.

Докато се пече качамакът на фурна, сотирайте спанака за кратко в зехтин на силен огън. Добавете скилидките чесън, нарязани на тънки филийки и гответе още минута, за да пуснат аромата си.

Доматът нарежете на тънки кръгчета.

Готовия качамак покрийте с резени пресен домат и сотирания с чесън спанак.

Вкусотия!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: