Начин на приготвяне
Приготвянето на солен щрудел е изключително лесно и занимателно и не се различава много от ябълковия щрудел, само че плънката е зеленчукова.
Може да използваме всякакви зеленчуци според сезона, но в случая в тази рецепта ще са ни нужни есенни зеленчуци и гарантирам ви - става невероятно вкусно!
В дълбок съд сипваме различните съставки: нарязани на ситно чушки, моркови и манголд (може и спанак), както и начупен на малки розетки карфиол и натрошена извара. Разбъркваме с подправките - хималайска сол, черен млян пипер, чубрица и кимион (по желание), както и след като добавим едно сурово домашно яйце.
Продуктите са количество, колкото за 2 рула щрудел, като за всяко от тях ще използваме по 6 фини кори.
Разделяме зеленчуковата плънка на две части и всяка половина на още три части, така че да се получат общо 6 (по 3 за едно руло). Първата кора намазваме с шарлан (със силиконова четчица е най-удобно и равномерно), като не забравяме краищата да не останат сухи и залепяме върху нея втора кора.
Нанасяме 1 част (от 6-те) от плънката и разпределяме по цялата повърхност на кората. Захлупваме отгоре с още две фини кори, залепени по между тях с шарлан. Сипваме следващата част плънка и отново поставяме отгоре 2 кори, слепени с шарлан като предните.
Поръсваме третата част определена за първия щрудел. Получава се на 3 етажа - 3 реда кори, 3 реда плънка.
Завиваме на руло по дългата страна и поставяме в намазнена дълга тава (която може да събере дължината на щруделите, без да се бръчкат много), така че края на корите (ръба от навиването) да се пада отдолу.
Повтаряме същото и с другите кори и зеленчуци и готовото солено руло подреждаме на малко разстояние до другото в тавата.
Намазваме ги отгоре, отстрани и по краищата с шарлан и слагаме да се пекат на 200 градуса за около 25-30 минути. След като са изпечени и още топли, но не горещи, ги нарязваме на резени с дебелина около 2 см.
Подреждаме кръгчетата в чинии и поднасяме по желание заедно с млечен сос / салата.
Перфектен солен щрудел за уютен есенен обяд, било то вкъщи или на слънчев пикник! Достоен и за празнична трапеза!
Чудно Вкусно!