Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички и патладжани с кайма

Пълнени тиквички и патладжани с кайма

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k6k7
Пълнени тиквички и патладжани с кайма
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 4
17/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Със сигурност ще намерим достатъчно голяма тава, за да поберем пълнените тиквички и патладжани, с които смятаме да изненадаме близките си - предизвикателството прието"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • патладжани - 3 бр.
  • кайма - 500 г телешка
  • лук - 1 глава, стар
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр. червени
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 2 - 3 бр. малки
  • олио - 7 - 8 с.л.
  • доматен сос - с босилек
  • черен пипер
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполовете по дължина патладжаните и тиквичките. Поръсете със сол патладжаните и ги оставете, докато приготвите другите зеленчуци да отцедят горчивината си.

Изпечете червените чушки, задушете в плик, обелете и нарежете на дребно. Нарежете на ситно лука, моркова и чесъна. Издълбайте вътрешността на тиквичките и наситнете (оставете леко по-дебели стените, тъй като може, като се запекат, да не могат да се напълнят, ако са много тънки).

Подредете лодките тиквички в тава. Направете същото с отцедените патладжани и подредете в тавата. Овкусете със сол и напръскайте с олио. Не смесвайте нарязаните на дребно вътрешности. Запечете лодките, подредени в тавата, за около 30 мин. във фурната на 200 градуса.

Междувременно загрейте 2 с.л. олио на умерена температура на котлона и запържете лука, моркова и чесъна за около 2 мин. Добавете каймата и с шпатула разбърквайте и натискайте, докато се запържи и стане на трохи за около 15 мин. Накрая добавете нарязаните изпечени и обелени чушки, хубаво разбъркайте.

Отстранете от котлона и разделете сместа в два съда. Загрейте отново в тигана 2 с.л. олио и запържете вътрешността на тиквичките за около 10 мин. Овкусете със сол и нарязан копър. Отстранете от котлона и пържените тиквички смесете с половината плънка с кайма. Отново загрейте 2 с.л. олио и запържете наситнената вътрешност патладжан за около 10 мин.

Добавете доматения сос с босилек. Пържете още около 5 мин. и отстранете. Смесете плънката с патладжан с другата половина от плънката с кайма. Извадете запечените лодки от фурната и ги напълнете - тиквичките с плънката с пържени тиквички и кайма, а патладжаните с плънката с патладжан и кайма. Накрая нарежете доматите на тънки кръгчета и ги подредете върху лодките от пълнени тиквички и пълнени патладжани. Напръскайте леко с олио и запечете във фурната на 200 градуса за около 30 мин.

Аз не побрах в една тава всички лодки и затова пекох в две тави по дължина във фурната пълнените тиквички и патладжани с кайма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: