Начин на приготвяне
Разполовете по дължина патладжаните и тиквичките. Поръсете със сол патладжаните и ги оставете, докато приготвите другите зеленчуци да отцедят горчивината си.
Изпечете червените чушки, задушете в плик, обелете и нарежете на дребно. Нарежете на ситно лука, моркова и чесъна. Издълбайте вътрешността на тиквичките и наситнете (оставете леко по-дебели стените, тъй като може, като се запекат, да не могат да се напълнят, ако са много тънки).
Подредете лодките тиквички в тава. Направете същото с отцедените патладжани и подредете в тавата. Овкусете със сол и напръскайте с олио. Не смесвайте нарязаните на дребно вътрешности. Запечете лодките, подредени в тавата, за около 30 мин. във фурната на 200 градуса.
Междувременно загрейте 2 с.л. олио на умерена температура на котлона и запържете лука, моркова и чесъна за около 2 мин. Добавете каймата и с шпатула разбърквайте и натискайте, докато се запържи и стане на трохи за около 15 мин. Накрая добавете нарязаните изпечени и обелени чушки, хубаво разбъркайте.
Отстранете от котлона и разделете сместа в два съда. Загрейте отново в тигана 2 с.л. олио и запържете вътрешността на тиквичките за около 10 мин. Овкусете със сол и нарязан копър. Отстранете от котлона и пържените тиквички смесете с половината плънка с кайма. Отново загрейте 2 с.л. олио и запържете наситнената вътрешност патладжан за около 10 мин.
Добавете доматения сос с босилек. Пържете още около 5 мин. и отстранете. Смесете плънката с патладжан с другата половина от плънката с кайма. Извадете запечените лодки от фурната и ги напълнете - тиквичките с плънката с пържени тиквички и кайма, а патладжаните с плънката с патладжан и кайма. Накрая нарежете доматите на тънки кръгчета и ги подредете върху лодките от пълнени тиквички и пълнени патладжани. Напръскайте леко с олио и запечете във фурната на 200 градуса за около 30 мин.
Аз не побрах в една тава всички лодки и затова пекох в две тави по дължина във фурната пълнените тиквички и патладжани с кайма.