Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сполучлив кекс с газирана напитка

Сполучлив кекс с газирана напитка

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Сполучлив кекс с газирана напитка
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
19/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Виждаме шоколад и ядки, и вече знаем, че този кекс с газирана напитка ще се окаже много сполучлив"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 2/3 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • олио - 70 мл
  • газирана напитка - 150 мл
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • шоколадови пръчици - 50 г
  • ядки - 50 г (за поръсване)
  • масло - 1 ч.л .(за намазване на тавичката)
  • още
  • пудра захар
  • течен шоколад - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 200 мл

Всички продукти е добре да са на стайна температура.

В купа сложете захарта, ванилията и яйцата. Разбийте с миксер на високи обороти за 5-6 минути, докато захарта се разтопи напълно и сместа увеличи тройно обема си.

След това прибавете олиото и газираната напитка. Разбъркайте отново с микскер, но този път на най-ниската степен, колкото да се смесят продуктите.

Пресейте брашното и бакпулвера и ги прибавете на части.

Щом сместа се хомогенизира, добавете шоколадовите пръчици и разбъркайте внимателно с шпатула.

Намажете тава с диаметър 26 см с меко масло и я набрашнете. Прехвърлете кексовата смес и отгоре поръсете ядките (орехи, лешници, бадеми) нарязани на едро. Може да ползвате и форма за кекс с диаметър 18-20 см.

Сложете кекса в студена фурна и я включете на 170 градуса с вентилатор. Печете икономичния кекс в продължение на 30 минути - до суха клечка.

След като сполучливият кекс с газирана напитка е готов, охладете и поръсете с пудра захар.

Може да го украсите и с разтопен течен шоколад, смесен с малко олио. Затоплете шоколада и олиото в микровълнова фурна за 20-30 секунди. Разбъркайте и сложете в найлонов плик, на който отрежете единия край. С този импровизиран пош залейте кекса, докато е още топъл, но не горещ.

Изчакайте напълно да се охлади и нарежете на ромбоиди.

Да ви е Сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: