Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 200 мл
Всички продукти е добре да са на стайна температура.
В купа сложете захарта, ванилията и яйцата. Разбийте с миксер на високи обороти за 5-6 минути, докато захарта се разтопи напълно и сместа увеличи тройно обема си.
След това прибавете олиото и газираната напитка. Разбъркайте отново с микскер, но този път на най-ниската степен, колкото да се смесят продуктите.
Пресейте брашното и бакпулвера и ги прибавете на части.
Щом сместа се хомогенизира, добавете шоколадовите пръчици и разбъркайте внимателно с шпатула.
Намажете тава с диаметър 26 см с меко масло и я набрашнете. Прехвърлете кексовата смес и отгоре поръсете ядките (орехи, лешници, бадеми) нарязани на едро. Може да ползвате и форма за кекс с диаметър 18-20 см.
Сложете кекса в студена фурна и я включете на 170 градуса с вентилатор. Печете икономичния кекс в продължение на 30 минути - до суха клечка.
След като сполучливият кекс с газирана напитка е готов, охладете и поръсете с пудра захар.
Може да го украсите и с разтопен течен шоколад, смесен с малко олио. Затоплете шоколада и олиото в микровълнова фурна за 20-30 секунди. Разбъркайте и сложете в найлонов плик, на който отрежете единия край. С този импровизиран пош залейте кекса, докато е още топъл, но не горещ.
Изчакайте напълно да се охлади и нарежете на ромбоиди.
Да ви е Сладко!