Начин на приготвяне
Накиснете черният боб за няколко часа или една нощ в студена вода, след това го отцедете, налейте нова вода - 4 обемни части от боба. Сварете до омекване и пълна готовност и отцедете.
Накълцайте лука и го запържете в олиото. Добавете домата - обелен и настърган, а след две минутки сложете и каймата.
Налейте малко зеленчуков бульон или вода, сложете подправките и сол и бъркайте до изпаряване на течността и готовност на каймата. Бъркането е важно, освен за да не загарят продуктите, а и за да не става на бучки каймата.
Сложете черния боб при всичко останало, разбъркайте за кратко и дръпнете от огъня.
Чушките Халапеньо можете да нарежете на кръгчета и поднесете пресни или леко запечени на силен огън с малко зехтин.
Тортила питките извадете от пакета и една по една затопляйте за кратко в тиган с незалепващо дъно. Разбира се, най-добре да си направите домашни тортила питки. Условието е да поднесете плоските питки и плънката топли едновременно.
Сервирайте в голяма купа плънката за фахитас със лютите чушки, а в отделна купичка - настърган кашкавал. Може да добавите и купа със свежи салатени листа. Така всеки на масата ще завива своята фахита, слагайки толкова количество от всичко, колкото обича.
Добър апетит с тези фахитас с черен боб и кайма!