Начин на приготвяне
Често у дома приготвяме начос, запечени на фурна с различни плънки. Това е вариант за много бърза и вкусна вечеря или хрупкаво мезе за бира.
Накиснете черния боб във вода за няколко часа или 1 нощ, за да е по- лесен за сваряване. Изхвърлете водата, в която е престоял, налейте нова и го сварете до омекване.
Отцедете боба, като оставите малко от водичката (тя е черна на цвят) и разбъркате с две-три лъжици доматено пюре, сол и целина на прах (може и малко чесън на прах или настърган пресен). Загрейте на силен огън и гответе за кратко, докато се слеят ароматите и сосчето от боба се сгъсти.
Отделно накълцайте лука и две скилидки чесън и ги запържете до златисто в олиото. Добавете каймата, подправките, сол и останалото доматено пюре и бъркайте, докато каймата стане на трохи и остане на мазнина.
Сипете в тавичка половината от царевичния тортиля чипс, разпределете върху него от боба и каймата. Покрийте с останалия чипс и другата част от плънките.
Поръсете с настъргани меки сирена или кашкавал - толкова количество, колкото ви харесва.
Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и запечете до разтопяане на кашкавала и лек златист загар.
Поднесете вкусните начос топли и им се насладете с чаша бира или червено вино в компанията на добри приятели.
Ако ги приготвяте за деца, избегнете лютото, но знайте, че в това е и част от очарованието на това плато.
Добър апетит!
Начос може да използвате с неутрален вкус (без аромати) или овкусен със сирена, люто и др.
Коментари