Супа от черен боб

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Супа от черен боб
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Представям ви черния боб като един от най-интересните и вкусни представители на семейство бобови - разкошна чорба с черен боб"

Необходими Продукти

  • черен боб - 1 пакет (500 г)
  • олио - 4 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • домати - 1 бр., добре узрял
  • чесън - 4 скилидки
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • дафинов лист - 3 бр.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • мащерка
  • кимион
  • индийско орехче
  • карамфил
  • куркума
  • кардамон
  • канела
  • чили
  • магданоз - 1/4 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям ви черния боб като един от най-интересните и вкусни представители на семейство бобови. Според описанието на опаковката той е отлична комбинация от фибри и протеини, с което не могат да се похвалят нито плодовете, нито месото и морските дарове.

Този сорт тъмен боб помага в борбата с хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови проблеми и дефицит на ценни за клетките вещества. Интересно е, че той не подува стомаха, а дори напротив - усвояването му образува защита върху червата и стомаха. Една купичка супа от черен боб съдържа около 48 г въглехидрати, 15 г фибри, 21 г протеини и 1 г мазнини.

Една порция супа от черен боб снабдява организма с около 20 % от препоръчителното дневно количество желязо за възрастни и около 5 % от необходимия калций, също така съдържа добри количества калий, фосфор, манган, магнезий и витамини от група В. Ето и как да си приготвим тази толкова полезна боб чорба.

Черният боб се измива хубаво и се накисва за минимум 12 часа или за едно денонощие, като водата му се сменя няколко пъти през това време.

След като бобът е киснал достатъчно, отново се измива и се прехвърля в тенджера под налягане. Залива се с 1.5 л. вода и след вдигането на парата котлона се намалява и бобът се оставя да ври около 30 минути. След това изчакваме малко, докато спадне налягането, и отхлупваме тенджерата.

Докато бобът ври, лукът, морковите, чушката, чесънът се нарязват на дребно, доматът се настъргва на едро ренде, магданозът се наситнява.

В подходяща дълбока тенджера загряваме маслото и олиото и добавяме наситнените лук, моркови и червена чушка и щипка сол. Запържваме ги до златист цвят и след това добавяме скълцаните скилидки чесън, червения пипер, доматеното пюре и настъргания на рендето домат.

Пускаме при тях и трите дафинови листа и кубчето зеленчуков бульон, прехвърляме водата и боба от тенджерата под налягане и щом супата с боба заври намаляваме котлона и оставяме да къкри още около половин час. Изберете и добавете подправките и количеството им според вашия вкус.

Според етикета на черния боб, той като по-екзотичен вид отлично си кореспондира с по-екзотични подправки като куркума, карамфил, чили, кардамон, индийско орехче и канела. Аз подправих с 1 ч.л. индиййско орехче, няколко щипки едро чили на люспи, черен пипер и мащерка.

Тъй като черният боб не се разварява при готвенето, за да има повече плътност супата с боб, отсипвам два-три черпака от нея и я пасирам. Връщам пасираната супа в тенджерата, разбърквам хубаво и чак най-накрая, когато супата е готова подправям със сол на вкус. Ако добавите солта по-рано, то има опасност бобът да не се свари хубаво.

При сервирането (по желание) поръсете със ситно скълцан пресен магданоз.

Добър апетит и бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: