Начин на приготвяне
Съществуват два вида пралини - френски и белгийски.
Първите представляват ядки, обвити в карамел, като предимно се изготвят от бадеми. В някои случаи след втвърдяване се смилат и се използват като украса или пълнежи на торти и сладкиши.
Белгийските пралини са вид шоколадови бонбони с мек пълнеж.
В тази рецепта ще опиша как да си приготвим френски пралини с лешници.
Ако като деца сте опитвали цигански шекер, може би вече се досещате, че това е нещо идентично. С разликата, че сладкото изкушение от нашето детство се правеше с орехи.
Ето и лесната направа на лешникови пралини:
Пригответе си силиконова плака или пласт хартия за печене. Ако сте избрали втория вариант, може да си я намазните много леко, за да сте убедени, че няма да залепне карамелът.
В съд с дебело дъно сипете захарта и водата и загрейте на умерен огън.
Когато започне да добива светло кехлибарен цвят сипете ядките и разклатете съда, за да се карамелизират.
Преди да е потъмнял много карамелът, сипете веднага върху силиконовата плака или хартията по начин, по който лешниците да са на равен пласт, а не на купчина.
Изчакайте да изстине и използвайте според предназначение - начупени за хрупкане по всяко време, смелени за пълнеж или украса на различни сладкарски изделия.
Коментари