Начин на приготвяне
Повечето хора си мислят, че хлябът, обогатен с фибри и пълнозърнестият са едно и също изделие. Това не е съвсем така, защото в състава и качествата си те се различават.
Пълнозърнестият хляб се изготвя от смлени на брашно цели нерафинирани зърна (пшеница или др.). Това го прави по-твърд и с дебела коричка, но невероятно полезен.
Хлябът с фибри съдържа бяло рафинирано брашно, към което се добавят предимно пшеничени трици, известни с екстремното си богатство на фибри. Освен това един такъв хляб може да се обогати и с друг вид трици, ядки и семена. За разлика от пълнозърнестия, този с фибри става по-мек и пухкав, както и много по-вкусен.
Такъв хляб е полезен за хората с нарушен метаболизъм, висок холестерол и стомашно-чревни разстройства.
Ето рецептата за един вид такъв лесен и вкусен хляб:
Двата вида трици заедно със семената и ядките се смилат и смесват с рафинираното бяло брашно и солта.
Маята се разтваря във водата със меда и зехтина.
Сухата смес се сипва в купа и в средата се прави кладенче, в което се сипва течната смес.
Омесва се гладко средно меко тесто, като се добавя течност или брашно до постигане на желания резултат.
Оформя се продълговато хлебче и се поставя в намазнена форма за кейк с правоъгълни размери и вместимост 1-1.5 л. Оставя се на топло да втаса около час или до удвояване на обема.
Хлябът с фибри се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до златиста коричка.
Охлажда се върху решетка и се нарязва на филийки.
Добър апетит!