Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Картофен хляб

Картофен хляб

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Картофен хляб1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Страхотен и много икономичен хляб"

Необходими Продукти

  • картофи - 450 г обелени, топли (варени)
  • прясно мляко - 150 мл
  • масло - 30 г краве
  • мая - 30 г
  • вода - 425 мл хладка
  • брашно - 675 г
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се смачкват на пюре с млякото и се оставят да изстинат. Маята се размива с хладка вода и се смесва с картофеното пюре.

Брашното се пресява със солта в затоплен съд и към него се прибавя картофената смес.

Замесва се тесто, което се прехвърля върху набрашнена повърхност. Размесва се добре, докато се получи еластично тесто - около 15 минути, и се прави на топка.

Връща се в съда, завива се с леко намазано с олио полиетиленово фолио и се оставят на топло да втасва около 1 час.

След като се надигне, се изважда от съда и се размесва отново върху набрашнена повърхност 10 минути.

Оформят се 3 хляба, поръсват се леко с брашно и се слагат в намазани с масло форми или тавички. Покриват се отново с фолиото и се оставят на топло да втасват още 15

минути.

Докато тестото втасва, фурната се загрява до 230°С. Хлябът се пече 10 минути.

Температурата се намалява на 190°С и се пече още 25 минути.

Изпеченият картофен хляб се обръща върху решетка и се оставя да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте. Може ли да се използва суха мая вместо прясна?
26.11.2021 20:35