Начин на приготвяне
Картофите се смачкват на пюре с млякото и се оставят да изстинат. Маята се размива с хладка вода и се смесва с картофеното пюре.
Брашното се пресява със солта в затоплен съд и към него се прибавя картофената смес.
Замесва се тесто, което се прехвърля върху набрашнена повърхност. Размесва се добре, докато се получи еластично тесто - около 15 минути, и се прави на топка.
Връща се в съда, завива се с леко намазано с олио полиетиленово фолио и се оставят на топло да втасва около 1 час.
След като се надигне, се изважда от съда и се размесва отново върху набрашнена повърхност 10 минути.
Оформят се 3 хляба, поръсват се леко с брашно и се слагат в намазани с масло форми или тавички. Покриват се отново с фолиото и се оставят на топло да втасват още 15
минути.
Докато тестото втасва, фурната се загрява до 230°С. Хлябът се пече 10 минути.
Температурата се намалява на 190°С и се пече още 25 минути.
Изпеченият картофен хляб се обръща върху решетка и се оставя да изстине.
Коментари