Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с фибри

Хляб с фибри

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хляб с фибри
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
28/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Фибрите са едни от най-полезните хранителните вещества, ето как да си приготвите здравословен хляб с тях - той може да бъде първата крачка към новия ви начин на живот"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г бяло рафинирано
  • пшеничени трици - 40 - 45 г
  • овесени трици - 45 г (или овесени ядки)
  • ядки - 70 гмикс от лешници, орехи и бадеми
  • мая - 15 г жива
  • чия - 1 с.л. семена
  • зехтин - 1 с.л. + за намазняване на ръцете
  • вода - около 180 мл
  • мед - 1 ч.л. течен
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Повечето хора си мислят, че хлябът, обогатен с фибри и пълнозърнестият са едно и също изделие. Това не е съвсем така, защото в състава и качествата си те се различават.

Пълнозърнестият хляб се изготвя от смлени на брашно цели нерафинирани зърна (пшеница или др.). Това го прави по-твърд и с дебела коричка, но невероятно полезен.

Хлябът с фибри съдържа бяло рафинирано брашно, към което се добавят предимно пшеничени трици, известни с екстремното си богатство на фибри. Освен това един такъв хляб може да се обогати и с друг вид трици, ядки и семена. За разлика от пълнозърнестия, този с фибри става по-мек и пухкав, както и много по-вкусен.

Такъв хляб е полезен за хората с нарушен метаболизъм, висок холестерол и стомашно-чревни разстройства.

Ето рецептата за един вид такъв лесен и вкусен хляб:

Двата вида трици заедно със семената и ядките се смилат и смесват с рафинираното бяло брашно и солта.

Маята се разтваря във водата със меда и зехтина.

Сухата смес се сипва в купа и в средата се прави кладенче, в което се сипва течната смес.

Омесва се гладко средно меко тесто, като се добавя течност или брашно до постигане на желания резултат.

Оформя се продълговато хлебче и се поставя в намазнена форма за кейк с правоъгълни размери и вместимост 1-1.5 л. Оставя се на топло да втаса около час или до удвояване на обема.

Хлябът с фибри се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до златиста коричка.

Охлажда се върху решетка и се нарязва на филийки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: