Начин на приготвяне
В дълбока купа сипваме пълнозърнестото брашно. Добавяме към него семената: суровите слънчогледови семки, сусама (суров и обелен) и маковото семе.
Ръсваме отгоре содата и я поливаме с оцета, така тя се активира и събужда (шупва). По принцип в повечето рецепти содата се активира с кисело мляко, ала съвсем спокойно може да го направим и с оцет, тъй като той също има ферментиращ процес, който буквално събужда содата, и заедно спомагат хлябът да е много пухкав!
Прибавяме към другите продукти хималайската сол и шарлана. С голяма хубава дървена лъжица, разбъркваме съставките, за да се смесят равномерно. Постепенно, малко по малко, добавяме хладката водица и замесваме пухкаво тесто.
В две формички за печене постиламе хартия за печене. Разделяме тестото на две равни части и го разстиламе във формичките, като с ръце го разпределяме към всички краища на формата - равномерно.
Печем ги на 200 градуса около 30-35 минути. Като са готови, ги покриваме с найлон и кърпа отгоре, за да може да омекнат малко.
Получават се две прекрасни ароматни самунчета хляб!
След като поизстинат малко (колкото да можем да ги държим с ръка), отлепваме хартията за печене от тях и с остър нож започваме да ги режем на филийки с дебелина около 1 см.
Съхраняваме ги плик (по възможност леко надупчен с клечка за зъби), за да не се втвърдят и изсъхнат. На следващия ден може слънчогледовите семки да променят цвета си в зелено, а това се получава, ако преди да ги добавим към хляба, не сме ги накиснали за 10-20 минути).
Получава се един невероятен плътен вегански хляб на филийки, върху които е много подходящо да намажем някоя вкусна разядка и така да се насладим пълноценно на здравословното хранене!
Чудно Вкусно!