Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Пълнени тиквички по арабски

Пълнени тиквички по арабски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнени тиквички по арабски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Пълнени тиквички по арабски - усещаме екзотиката още от името на това ястие и определено сме нетърпеливи да опитаме и вкуса"

Необходими Продукти

  • тиквички - 4 бр. средни
  • булгур - 50 - 60 г от финия или арабски кускус
  • кайма - 250 г агнешка или смес
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки, млян
  • кимион - 2 щипки, млян
  • бахар - 1 - 2 щипки, на прах
  • лют пипер - на вкус, едри люспички
  • джинджифил - 1 щипка, на прах (по желание)
  • олио - 5 с.л. + за намазване на тавата
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Никиснете финия булгур или арабски кускус във вряла вода. Не изчаквайте да набъбне прекалено и отцедете.

Разполовете тиквичките надлъжно, като отрежете само дръжката и малко от срещуположния край. Издълбайте с лъжица вътрешността и я нарежете на ситно.

Запържете накълцаните лук и чесън във олиото. Когато добият лек карамелен загар, сложете вътрешността на тиквичката, малко сол и доматения сос. След минута- две добавете и каймата и бъркайте, за да стане на трохи.

Дръпнете от огъня, добавете булгура и подправките и с тази плънка напълнете леко посолените лодки от тиквички.

Подредете пълнените тиквички в намазнена тавичка, завийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След това махнете фолиото и продължете печенето докато тиквичките са напълно готови, около 20 минутки. Ще си проличи кога са омекнали и хващат загар по ръбчетата.

Сервирайте пълнените тиквички по арабски топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: