Начин на приготвяне
Никиснете финия булгур или арабски кускус във вряла вода. Не изчаквайте да набъбне прекалено и отцедете.
Разполовете тиквичките надлъжно, като отрежете само дръжката и малко от срещуположния край. Издълбайте с лъжица вътрешността и я нарежете на ситно.
Запържете накълцаните лук и чесън във олиото. Когато добият лек карамелен загар, сложете вътрешността на тиквичката, малко сол и доматения сос. След минута- две добавете и каймата и бъркайте, за да стане на трохи.
Дръпнете от огъня, добавете булгура и подправките и с тази плънка напълнете леко посолените лодки от тиквички.
Подредете пълнените тиквички в намазнена тавичка, завийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След това махнете фолиото и продължете печенето докато тиквичките са напълно готови, около 20 минутки. Ще си проличи кога са омекнали и хващат загар по ръбчетата.
Сервирайте пълнените тиквички по арабски топли.
Добър апетит!