Начин на приготвяне
Измийте ориза и го залейте с вода. Сварете го до полуготовност. Свалете го от огъня и го отцедете от водата.
Смелете телешкото месо с месомелачка и към него добавете настъргана на ренде глава лук, полусварения ориз, филията хляб, накисната в прясното мляко и изстискана, едно сурово яйце, магданоза, нарязан на дребно, черния пипер и сол на вкус.
Омесете хубаво тази смес и я оставете половин час да почива.
През това време разрежете тиквичките по дължина на половинки. С помощта на лъжица издълбайте средата, като получите нещо като лодки.
Напълнете тиквичките със готовата смес от телешка кайма и ги подредете в тавичка, на дъното на която сте сипали преди това олио.
Пригответе доматен сос от 1 главичка рендосан лук, запържен в 2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, рендосаните на ренде домати без люспата и щипка сол.
Варете соса около 10 минути и с него залейте напълнените тиквички.
Налейте в тавичката 1/2 ч.ч. вода и я сложете в загрята фурна.
Печете около 45 минути на 180 градуса.
По желание при сервиране може да полеете тиквичките с разбита заквасена сметана.