Начин на приготвяне
За тази шарена витаминозна салата с кълнове от леща се изискват предварителни подготовки.
Туршията е хубаво да е престояла 3-4 седмици. Ние я приготвяме по следния начин: нарязаното цвекло на тънки пръчици, морковите - на кръгчета и накъсаното зеле, натъпкваме в стъклен буркан и заливаме със солен разтвор 2 с.л. на 1 литър вода. Затягаме капачката и разджуркваме буркана през първите няколко дни.
Така след 1 месец можем да си приготвим тази салата, като добавим кълновете от леща. За да събудите лещата в домашни условия, първо се измива и се накисва за 24 часа в 1 литър изворна вода. След това я изплакваме и я изсипваме в стъклен буркан, на който вместо капачка слагаме марля с ластичка около гърлото.
Обръщаме го наопаки, под ъгъл около 45°, с възможност за отцеждане. Желателно е 1-2 пъти на ден да се изплаква и отново да се постави да се отцежда. Така след няколко дни постигаме изключително полезните кълнове от леща!
Сипваме съставките за салатата в голяма купа и подправяме с хималайска сол - по желание, 1 с.л. шарлан и 1 ч.л. бяла балсамова подправка за салата.
Разбъркваме и сервираме салата върху чист сварен ориз, с който после се омешва!
Туршията с цвекло и зеле е богата на пробиотици, а кълновете от леща притежават най-елегантния вкус - богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система.
Вкусно и полезно!