Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова Салата»Салата с цвекло от туршия, кисело зеле и кълнове от леща

Салата с цвекло от туршия, кисело зеле и кълнове от леща

Салата с цвекло от туршия, кисело зеле и кълнове от леща
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
29/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • цвекло - от 1 буркан туршия, със зеле и моркови
  • кълнове - 7 - 8 с.л. покълнала леща
  • хималайска сол - 1 щипка, на вкус
  • шарлан - 1 с.л.
  • балсамов оцет - 1 ч.л. бял
  • ориз - 3 - 4 ч.ч. чист и сварен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази шарена витаминозна салата с кълнове от леща се изискват предварителни подготовки.

Туршията е хубаво да е престояла 3-4 седмици. Ние я приготвяме по следния начин: нарязаното цвекло на тънки пръчици, морковите - на кръгчета и накъсаното зеле, натъпкваме в стъклен буркан и заливаме със солен разтвор 2 с.л. на 1 литър вода. Затягаме капачката и разджуркваме буркана през първите няколко дни.

Така след 1 месец можем да си приготвим тази салата, като добавим кълновете от леща. За да събудите лещата в домашни условия, първо се измива и се накисва за 24 часа в 1 литър изворна вода. След това я изплакваме и я изсипваме в стъклен буркан, на който вместо капачка слагаме марля с ластичка около гърлото.

Обръщаме го наопаки, под ъгъл около 45°, с възможност за отцеждане. Желателно е 1-2 пъти на ден да се изплаква и отново да се постави да се отцежда. Така след няколко дни постигаме изключително полезните кълнове от леща!

Сипваме съставките за салатата в голяма купа и подправяме с хималайска сол - по желание, 1 с.л. шарлан и 1 ч.л. бяла балсамова подправка за салата.

Разбъркваме и сервираме салата върху чист сварен ориз, с който после се омешва!

Туршията с цвекло и зеле е богата на пробиотици, а кълновете от леща притежават най-елегантния вкус - богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система.

Вкусно и полезно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: