Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лесна мини питка на розички

Лесна мини питка на розички

Лесна мини питка на розички
Снимка: Снежи Драганова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Домашна питка на розички, от която ще трябва да направим поне две, все пак се води мини... да, определено няма да ни стигне"

Необходими Продукти

  • брашно - около 700 - 800 г
  • яйца - 2 бр. и 1 белтък
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 125 г
  • Закваска
  • мая - 1 /2 кубче
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 с.л.
  • За намазване
  • прясно мляко - няколко капки
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме си закваска от затоплено прясно мляко, натрошаваме вътре маята и една супена лъжица захар. Оставяме 10 мин. да шупне.

В друга купа правим смес от 2 яйца + белтъка, киселото мляко, олио и една равна супена лъжица сол.

В дълбока купа си пресяваме брашното и правим кладенче, към което добавяме закваската и сместа. Месим меко тесто и го оставяме на топло за 30 мин.

След това разделяме тестото на 6-7 питки които разточваме като елипса, мажем с маслото и навиваме на руло. Нарязваме рулото на равни парчета и редим нагоре като розички.

Намазваме една голяма тава с масло навсякъде и редим. Оставяме питката да втаса за 30 мин., мажем с жълтък и печем в загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин.

След като се опече питката я намазваме с масло и покриваме с кърпа, за да се задуши и да остане мека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: