Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в топлата вода и се оставят за 10 минути да шупне маята. През това време брашното се пресява, разбърква се със солта и се прави кладенче.
В кладенчето се изсипват прясното, киселото мляко, олиото и содата. Шупналата мая се изсипва при тях и се замесва средно твърдо тесто.
Покрива се и се оставя да втаса около един час. През това време се изважда маслото да омекне. След като тестото удвои размера си се разделя на три топки, всяка от които се разточва с точилка.
Разбъркват се маслото и натрошеното сирене и се намазва всяка от разточените топки с тях. Завива се на руло и се реже с остър, мокър нож.
Парчетата се подреждат в намазнена тава и се мажат с олио, след което се оставят да починат около 20 минути.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. След изваждане питката се поръсва с вода и се покрива за около 15 минути.
Коментари