Цигански шекер

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Цигански шекер
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11
30/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
6
"Хрупкаво, домашно приготвено сладко изделие, което ще ви изненада - цигански шекер, задължително опитайте"

Необходими Продукти

  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1/4 - 1/2 ч.ч.
  • олио - около 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това сладко изкушение помня от своето детство, когато нямаше такова разнообразие на бонбони и десерти по магазините, както е в днешни дни.

Моята баба и майка приготвяха този така наречен цигански шекер, а ние се облизвахме около тях докато стане готов и го унищожавахме за норматив.

До днес той ми е любим и го предпочитам пред купените, пакетирани сладки изделия.

Приготвя се лесно и сравнително бързо, като това зависи от количеството, което правим.

Водата и захарта се слагат в тенджерка да заврят на силен огън. Когато започнат да се образуват мехурчета, огънят се намаля до умерен и се вари докато придобие кехлибарен цвят и се сгъсти.

През това време се приготвя плоска повърхност, върху която да се излее шекерът. Тя може да е широка тавичка, пласт хартия за печене или директно върху мраморен плот, добре почистен. Избраната повърхност се намазва с олио, така се избягва залепване.

Орехите се подреждат на разстояние и готовата карамелена смес се излива равномерно върху тях. Ако се ползват бразилски орехи - пекани се запичат предварително на сух тиган за кратко, тъй като са по меки. Обикновените орехи по принцип слагам сурови.

Така се оставя циганският шекер да изстине. Втвърдява се и става хрупкав и много вкусен.

За да се начупи на правилни парченца и порции впоследствие може да бъде леко маркиран с нож на квадратчета например, а това се прави докато още не е стегнал съвсем.

В случай, че се приготвя повече количество, което няма да бъде консумирано веднага се добавят две капки лимонов сок в още течната карамелена смес. Така няма да се захароса. Друг трик за да запазите шекера за по- дълго е да намажете и отгоре с олио или зехтин, по този начин ще се предодврати контакт с въздух и евентуално омекване.

Приятно хрупване!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: