Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Ароматни коледни джинджифилови сладки с канела

Ароматни коледни джинджифилови сладки с канела

Ароматни коледни джинджифилови сладки с канела
Снимка: Илиана Първанова
2 / 6
07/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
70
"Ароматите на Коледи сме събрали във вкусни сладки, които всеки би харесал"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар - 1/2 ч.ч. кристална
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1 с.л. пълна, настърган
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • пълнозърнесто брашно - около 1 и 1/2 ч.ч.
  • шарлан - 5 - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джинджифиловите сладки не са люти, а напротив - изпълнени са със сладост и неповторимо различен и интересен вкус, който не се среща често - което ги прави уникални! Ето и рецептата за сполучливите лесни коледни сладки с аромат на канела!

С телена бъркалка енергично разбъркваме яйцето. Сипваме при него кафявата кристална захар, ванилията, содата, канелата.

Обелваме пресния корен джинджифил и го настъргваме на възможно най-ситното ренденце (има такива специални за шоколад -  много фини), като взимаме сока и пюрето, а сухата част с конците, която остава - премахваме.

Сипваме полученото в сместа от другите продукти, добавяме и шарлана, и разбъркваме равномерно. Постепенно започваме да прибавяме пълнозърнесто брашно, докато получим тесто (не много сухо - няма проблем дори да лепне леко при месенето).

Оформяме малки топченца - около 1.5 или 2 см. Трябва да имаме предвид това, че по време на печенето те удвояват размера си, затова ги подреждаме на леко разстояние едни от други в тавата, предварително намазана с шарлан.

Леко ги натискаме - ама съвсем леко без много да ги сплескваме, само колкото да нямат много високо връхче, защото те ще се разстелят впоследствие.

Печем на 180 градуса за около 10 минути, като ги съблюдаваме  - възможно е бързо да се запекат от долната страна, затова около 5-ата минута превключваме фурната да пече само отгоре.

Ако сладките се получат бройки за две тави, то трябва да знаем, че всяка следваща партида поради загрятата фурна е възможно да е готова за по- малко минути (например 8).

Добре е да извадим джинджифиловите бисквити, докато са още мекички, защото те се втвърдяват леко, като изстиват (като разчупим една бисквитка, ако е леко на гранулки, а не течна отвътре, то значи са готови).

Веднага ги сипваме в найлонов плик или кутия и затваряме плътно, за да се изпотят и останат мекички.

Много лесни, а и здравословни коледни сладки!

Стават любими дори и на тези, които на харесват джинджифила!

Разкошни коледни джинджифилови сладки за празниците!    

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: