Начин на приготвяне
Сваряваме пилешкото месо до готовност и го обезкостяваме и нарязваме на ситно.
Бульона прецеждаме и половината използваме за сваряването на ориза.
Сваряваме ориза. Сваряваме червената леща до готовност.
Киселото мляко разбъркваме със жълтъка и брашното.
Нарязваме лука на ситно и поставяме в подходящ съд, в който ще варим супата с малко олио.
Запържваме лука и към него прибавяме киселото мляко, яйцето и брашното, доливаме и от бульона.
Прибавяме и свареното пилешко месо, ориз и леща. Пасираме всичко до гладкост, подправяме със сол и черен пипер и по желание - с малко лимонов сок.
Преди да поднесем пилешката супа, разтопяваме кравето масло и в него изпържваме за кратко счуканите скилидки чесън и към тях прибавяме малко червен пипер /по желание може и пушен/.
Във всяка една купичка с турска пилешка супа с ориз и леща след разсипването на супата прибавяме и малко от разтопеното краве масло с чесън.