Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Ориз на фурна»Ориз със зеленчуци и магданозена заливка

Ориз със зеленчуци и магданозена заливка

Ориз със зеленчуци и магданозена заливка
Снимка: Виктория Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Никакво месо не ви трябва, когато на масата е сервиран ориз със зеленчуци с вкусна заливка от магданоз"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г
  • зеле - 1/4 зелка
  • чушки - 5 бр. /зелени и червени/
  • грах - 100 г
  • домати - 1, 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • къри - 1 ч.л.
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • пилешки бульон - 1 буркан
  • кисело мляко - 2/3 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива. Слага се в йенска тенджера. Отстраняват се външните листа на зелето и се нарязва като за салата.

Чушките се измиват и почистват. Нарязват се на малки лентички. Морковът се обелва и измива. Нарязва се на малки кубчета.

Доматите се измиват и нарязват на малки кубчета. Всички подготвени зеленчуци се добавят към ориза, както и грахът. Овкусява се със сол, черен пипер и къри.

Слага се олио и се добавят двата вида бульон.

Разбърква се добре. Ако е необходимо, се добавя още малко вода. Слага се да се пече с капака, за да се задушат добре зеленчуците.

След около 30 минути, капакът се маха и се оставя да се досготви оризът. Когато оризът е готов, се приготвя заливката. Магданозът се измива и нарязва на ситно.

В голяма купа сипва киселото мляко. Чукват се яйцата и се разбива.

Добавят се брашното и содата бикарбонат. Може да се добави и малко сол. Разбърква се.

С тази смес се залива оризът на фурна. Поръсва се с магданоза.

Оризът със зеленчуци и магданозена заливка се връща във фурната до запичане на заливката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: